L’Ormarins Die Ou Bosstok Chenin Blanc Antonij Rupert 2022
Beschrijving
Vivino 4.2
Die Ou Bosstok Chenin Blanc is het verhaal over wijnstokken met ‘2 levens’ en een bijzondere, exclusieve wijn.
Aroma’s van peer, nectarine vermengen zich met een vleugje citroenschil. De smaak is fris, met rijpe peer, nectarine en sappige perzik, met een hint citroen en kruidig hooi. De frisheid balanceert de rijkdom van de fruitsmaken en voegt evenwicht en sappigheid toe. Heerlijk vol en rond van smaak maar tegelijkertijd beheerst met een evenwichtige textuur. De afdronk is lang, krachtig, zuiver en fris-mineraal. Dit wordt genieten op hoog niveau bij vis-, gevogelte-, witvlees-, Aziatische gerechten en zachte kazen.
Wijnhuis: L'Ormarins, Franschhoek, Zuid-Afrika
Land: Zuid-Afrika
Regio: Western Cape
Plaats: Franschhoek
Druivenras 1: Chenin Blanc
Houtgebruik: 2e & 3e jaar in gebruik, Ja
Smaaktype: Elegant, intens, verfijnd
Oogstjaar: 2022
Flesinhoud: 0,75
Flesafsluiting: Kurk
Die Ou Bosstok Chenin Blanc is het verhaal over wijnstokken met ‘2 levens’ en een bijzondere, exclusieve wijn.
Deze wijn is staat symbool voor Anthonij Rupert’s inzet voor het behoud van het wijnbouwerfgoed in Zuid-Afrika. Deze wijnstokken werden voor het eerst aangeplant in 1964, op de Paardeberg, in de wijnstreek Swartland. Deze Chenin Blanc- bosstokken/struikstokken dreigden in 2008 verloren te gaan toen de toenmalig eigenaar deze wijngaard wilde rooien. Op voorspraak van Anthonij Rupert werden deze monumentale wijnstokken stuk voor stuk uitgegraven en naar de Franschhoek vervoerd om opnieuw te worden aangeplant.
Wijngaard
Die Ou Bosstok staan nu aangeplant op Ruperts Estate, L’Ormarins in Franschhoek, in een wijngaard met op noorden gerichte, graniethellingen. De wijngaard is iets groter dan 1 hectare en de Chenin Blanc druiven van deze wijnstokken onderscheiden zich door hun grote zuiverheid en balans. Afhankelijk van het oogstjaar worden er slechts 1.500 tot 2000 flessen per jaar van gemaakt. Het Rupert Estate L’Ormarins is vernoemd naar de Franse Hugenoot Jean Roi Lourmarins afkomstig uit de Provence in Frankrijk, die L’Ormarins estate stichtte en er als eerste wijnstokken aanplantte.
Wijnmaken
Vroeg in de ochtend worden de druiven met de hand geplukt in kleine kisten van max 25 kg om de druiven zo weinig mogelijk te beschadigen. Vervolgens worden deze naar de wijnkelder getransporteerd, die naast de wijngaard ligt. Hier worden de druiven gekoeld een nacht lang bewaard. De dag erna worden de hele trossen geperst. Vervolgens begint de alcoholische vergisting, in roestvrijstalen tanks en Franse eikenhouten vaten (2e-, 3e jaars), vanzelf door de ‘wilde gisten’ die van nature in de wijnkelder aanwezig zijn. Ongeveer 80% van de wijn ondergaat malolactische omzetting. De overige 20% ondergaat geen malo omzetting voor het behoud van de fraicheur in de wijn. Vervolgens rijpt de wijn, tot aan het moment van botteling, nog eens 10 maanden op de gistresten (fine lee) om aan smaakdiepgang en complexiteit te winnen.