SAN MARZANO, SALENTO IGP GRAN TRIO ROSSO 2023 VIVINO 4.0
Beschrijving
Vivino 4,0
Zodra de kurk uit de fles gaat is het genieten geblazen!!!
De geur alleen al brengt je direct naar het zonovergoten Italië, aroma’s van rijpe kersen en pruimen wisselen elkaar af met de geur van chocolade en specerijen.
Maar dat is nog niet alles, de geur wordt aangevuld met tonen van toffee, bosbessen en rijpe bramen.
Alleen de geur is al een genot, dan de smaak nog.
De smaak is wel heel bijzonder van deze San Marzano Gran Trio want hij is rijk en sappig, niet te zwaar maar wel met behoorlijk veel indrukken van zwart fruit, kruiden, toffee en vanille.
En we mogen niet vergeten te vertellen dat deze Gran Trio echt heel maar dan ook heel zacht is van smaak.
40% Primitivo, 30% Malvasia Nera en 30% Negroamaro.
Domein
In 1962 bundelden 19 wijnboeren uit San Marzano hun krachten en richtten zo "Cantine San Marzano" op. Tegenwoordig telt deze coöperatie meer dan 1200 telers en maakt het gebruik van moderne en technologisch geavanceerde installaties zonder afbreuk te doen aan de zeer oude wijntraditie van Puglia. San Marzano ligt in Puglia, in het hart van de veelgeprezen DOC "Primitivo di Manduria", tussen twee zeeën (Ionische en de Adriatische Zee). De provincies Taranto en Brindisi bieden een landschap waar wijngaarden en olijfbomen zij aan zij groeien op een rode ondergrond. Deze bodem en de Middellandse Zee terroir spelen een essentiële rol in de productie van hoogwaardige wijnen. Het klimaat is extreem, met moeilijke omstandigheden: droogte, vorst, Sirocco wind. Toch zorgen deze gepassioneerde wijnmakers ervoor dat zelfs druiven uit de oudste wijngaarden volle en elegante wijnen opleveren.
Bodem
De bodem is divers en bestaat voornamelijk uit kalk, klei en Terra Rossa.
Expositie
De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 100 meter boven zeeniveau.
Opbrengst
Er staan 4.500 wijnstokken per ha aangeplant.
Oogst
De oogst geschiedt volledig manueel in de tweede helft van september.
Vinificatie
Temperatuur gecontroleerde schilinweking, gevolgd door een alcoholische fermentatie. Daarna rijpt de wijn gedurende 4 maanden in barriques van Frans eikenhout.
Lekker bij
Past goed bij rood vlees, gegrilde vleesgerechten en rijpe kazen.